21 lipca 2025

Cold brew tea - mrożona herbata z cytryną i miętą

 Bardzo lubię herbaty, ale latem gorącą herbatę pijam tylko z rana. Na ratunek biegnie nam herbata parzona na zimno - cold brew tea. Do jej przygotowania nada się każda liściasta herbata. Akurat ja miałam "leśny duszek" z dodatkiem płatków kwiatów oraz suszonych owoców z lokalnej herbaciarni. Napój wychodzi przyjemnie orzeźwiający i chłodzący. 

Składniki: 

  • 1 litr przegotowanej zimnej wody lub wody mineralnej 
  • 3-4 łyżki suszu herbaty - w zależności jak mocny napar chcemy uzyskać 
  • 2 plastry cytryny 
  • 1 gałązka świeżej mięty 

Sposób przygotowania: 

1. W karafce umieścić herbatę, cytrynę oraz miętę. 

2. Zalać wodą. 

3. Odstawić do lodówki lub pozostawić na blacie na całą noc. 

4. Przed podaniem wymieszać i przecedzać do szklaneczek. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!