Bardzo lubię herbaty, ale latem gorącą herbatę pijam tylko z rana. Na ratunek biegnie nam herbata parzona na zimno - cold brew tea. Do jej przygotowania nada się każda liściasta herbata. Akurat ja miałam "leśny duszek" z dodatkiem płatków kwiatów oraz suszonych owoców z lokalnej herbaciarni. Napój wychodzi przyjemnie orzeźwiający i chłodzący.
Składniki:
- 1 litr przegotowanej zimnej wody lub wody mineralnej
- 3-4 łyżki suszu herbaty - w zależności jak mocny napar chcemy uzyskać
- 2 plastry cytryny
- 1 gałązka świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. W karafce umieścić herbatę, cytrynę oraz miętę.
2. Zalać wodą.
3. Odstawić do lodówki lub pozostawić na blacie na całą noc.
4. Przed podaniem wymieszać i przecedzać do szklaneczek.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!