2 października 2024

Marynowane maślaki

 Podczas ostatniego grzybobrania najwięcej uzbierałam maślaków i takie wylądowały w słoiczku. Bardzo je lubię.

Składniki:

  • oczyszczone i obrane maślaki - należy zdjąć skórkę z kapeluszy

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy

Do każdego słoika:

  • 1-2 krążki cebuli
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy


Sposób wykonania:

1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Zalewę gotujemy. Liść laurowy wyrzucamy, a gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.

Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!