22 października 2024

Schab w sosie z marchewką i papryką

 Do wykorzystania miałam mini marchewki, które mi słabo urosły na działce, dlatego wylądowały w sosie. Danie wyszło przepyszne! Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 12 plastrów schabu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze - lub kilkanaście mini marcheweczek
  • 2 kolorowe papryki
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda
  • mąka do panierki
  • 5 suszonych grzybków

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smalec, zrumienić mięso z obu stron. Na chwilę zdjąć mięso, a na patelnię rzucić posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, chwilę podsmażyć i dodać mięso z powrotem. Zalać gorącą wodą tak, by było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzybki. Całość dusić.

2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa, jeśli jest już półmiękkie. Jak mięso zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotować, aż papryka zmięknie. Doprawić całość do smaku. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!