Jak przyszła ochota na słodkie, to te ciastka będą idealne. Można użyć dowolnego budyniu i owoców jakimi w danej chwili dysponujecie.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego XXL
- 1 budyń (u mnie borówkowy)
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka borówki amerykańskiej
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Z mleka, cukru i budynku zrobić budyń. Po ugotowaniu przykryć wierzch folią, by nie zrobił się kożuszek. Przestudzić.
2. Ciasto francuskie podzielić na dowolne kawałki - podzieliłam na 18 prostokątów. Na każdy nałożyć trochę budyniu, a w budyń wcisnąć borówki. Brzegi ciastka posmarować rozmąconym jajkiem.
3. Piec w 200*Co przez około 15 minut - do zrumienienia brzegów.
4. Lekko przestudzone ciastka oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!