31 lipca 2025

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami

 Jak przyszła ochota na słodkie, to te ciastka będą idealne. Można użyć dowolnego budyniu i owoców jakimi w danej chwili dysponujecie. 

Składniki: 

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 1 budyń (u mnie borówkowy) 
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej 
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Z mleka, cukru i budynku zrobić budyń. Po ugotowaniu przykryć wierzch folią, by nie zrobił się kożuszek. Przestudzić.

2. Ciasto francuskie podzielić na dowolne kawałki - podzieliłam na 18 prostokątów. Na każdy nałożyć trochę budyniu, a w budyń wcisnąć borówki. Brzegi ciastka posmarować rozmąconym jajkiem. 

3. Piec w 200*Co przez około 15 minut - do zrumienienia brzegów. 

4. Lekko przestudzone ciastka oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!