6 lipca 2025

Nalewka z czarnej porzeczki - Smorodinówka

 To jedna z najlepszych nalewek owocowych. Akurat zaczął się sezon na porzeczki, dlatego warto ją przygotować. Bardzo polecam! 

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki - dojrzałej i zdrowej
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%
  • ok 500 g cukru - w zależności od preferencji

 

Sposób przygotowania:

1.  Porzeczki umyć, obrać z ogonków. Owoce przełożyć do wysokiego 3-litrowego słoja.

2. Owoce najpierw zalać wódką, a potem spirytusem. Kolejność jest tu istotna. Zakołysać słojem w celu wymieszania, odstawić w jasne miejsce na minimum 1 miesiąc do 4 miesięcy. 

3. Po okresie maceracji, zlać alkohol do butelek, a owoce zasypać cukrem. Nadal trzymać słoik w jasnym miejscu i codziennie mieszać, nawet kilkukrotnie, aby cukier się szybciej rozpuścił. Potrwa to kilka dni. 

4. Słodki syrop wymieszać ze zlanym wcześniej alkoholem. Przelać do butelek i odstawić - można od razu pić, ale im dłużej stoi w chłodnym ciemnym miejscu, np.w piwnicy, nabierze jeszcze głębi smaku. 

Na zdrowie!

A co zrobić z owocami z nalewki? O tym będzie osobny post. Zapraszam.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!