Szybkie i proste ciasteczka stempelki, które z pewnością przypadną do gustu i małym i dużym 🙂 założę się, że składniki na takie ciasteczka macie w domu, więc do dzieła! Jeśli nie masz foremek stempelków, żaden problem. Wystarczy wyciąć kształty dowolną foremką i uzyskasz proste klasyczne ciasteczka maślane. Tu (KLIK) można znaleźć bardzo podobne ciasteczka bez stempelków.
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 jajko
- 200 g masła
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
2. Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Resztę ciasta należy przechowywać w lodówce, sukcesywnie wyjmować po kawałku i wycinać.
3. Piec w 180*C przez 8-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i samego piekarnika. Trzeba mięć na nie oko.
Smacznego!!!
Swoje foremki kupiłam na Shein, ale można podobne dostać np. w Pepco przed świętami wielkanocnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!