Witajcie. Dziś na blogu super ciasteczka maślane w dwóch smakach - waniliowym i kakaowym.
Z podanej porcji wyszło nam dwie standardowe blachy z wyposażenia piekarnika. Polecam gorąco!
Składniki:
2
szklanki mąki
120g masła
1 duże jajo
0,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina olejku waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
1. W misce utrzeć cukier puder, jajko i miękkie masło. Dodać pozostałe składniki (poza kakao) i zmiksować. Następnie ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Obie kulki ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wyciąć dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Lubię maślane ciasto i ciasteczka, bo są takie delikatne. Ciasteczka są o tyle lepsze, że można przechować w pudełeczku na różne okazje (jeśli się ich wcześniej nie zje). Piję teraz kawę, więc przydałyby mi się akurat teraz:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Aniu :)
Mmm wygladają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamierzam zrobić te delikatne, zdrowe ciasteczka dla dzieci.
OdpowiedzUsuńDla dzieci idealne. Do tego będą mieć frajdę przy wycinaniu ciasteczek. Udanych wypieków.
Usuń