15 kwietnia 2018

Zielona sałata z warzywami i jajkiem

Witajcie. W weekend jest trochę więcej czasu, by z rana przygotować taką sałatkę na leniwe śniadanie. Bardzo Wam polecam.


Składniki:

1/2 główki sałaty masłowej
1 duży pomidor
1/2 ogórka
4 rzodkiewki
1 łodyga selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
100 g sera typu mozzarella lub jadel
kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
przyprawa do sałatek
siekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a rzodkiewki i ogórka w półplasterki. Selera pokroić na plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać siekany szczypiorek.
2. Dodać ser dowolnie pokrojony.
3. W małym naczyniu połączyć olej z przyprawą, dodać do sałatki i całość zamieszać. Na koniec na wierzch ułożyć jajko pokrojone w ćwiartki.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!