W ubiegłą niedzielę, w czasie gdy jednocześnie robiłam obiad, szybko przygotowałam taką babkę do popołudniowej kawy. Po upieczeniu polałam babeczkę rozpuszczoną białą czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi, ale świetnie sprawdzi się kruszonka, a nawet sam cukier puder.
Składniki (na małą keksówkę):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- cukier wanilinowy
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- aromat waniliowy
- borówka leśna (u mnie mrożona)
Sposób wykonania:
1. W misce wymieszać trzepaczką mleko, jajko, olej i aromat waniliowy.
2. Przesiać suche składniki, dodać do mokrych składników i wymieszać do połączenia.
3. Ciasto wylać do wyłożonej papierem keksówki. Piec w 180*C przez około 40 minut.
4. Ostudzoną babkę dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: IG, wypieki_w_mojej_kuchni
Jeszcze troche i bedą smaczne borówki.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Ale póki co korzystam z zamrożonych borówek, które sama uzbierałam w lesie w ubiegłym roku 😊
Usuń