Za trzy tygodnie Wielkanoc, dlatego dziś mam dla Was pomysł na święta. Pyszne lekko słodkie bułeczki w kształcie zajączków, idealne na wielkanocny stół czy do koszyczka.
Składniki:
- ok 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 40-50 g rozpuszczonego masła
- dodatkowo 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i cukier, lekko zamieszać i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
2. dodać sól, jajko, roztopione masło i wyrobić mikserem z hakami, gotowe ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem.
3. Ciasto podzielić na 16-18 kawałków, z każdego kawałka oderwać małą kulkę (na ogonek). Z pozostałej części uformować długi wałeczek i uformować zajączka (patrz na zdjęcia). Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180*C przez 15 minut do zrumienienia.
Smacznego!!!
Źródło: TikTok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!