Dziś Izaura to praktycznie klasyk. To pyszny sernik z ciastem kakaowym, ładnie wygląda, jest mięciutki, wilgotny i przepyszny!
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 20 dag masła / margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
Masa serowa:
- 1 kg sera (u mnie z wiaderka)
- 5 jajek
- 10 dag masła / margaryny
- 1 budyń waniliowy lub kokosowy
- skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Należy pamiętać, że składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Zrobić ciasto kakaowe. Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i gotować przez 5 minut.
3. Po ostudzeniu dodać do masy żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wylać na blaszkę.
4. Zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem, potem dodać budyń i żółtka, zmiksować. Dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać.
5. Masę serową delikatnie po łyżce rozłożyć na cieście kakaowym.
6. Ciasto piec w 170*C przez około 60 minut.
7. Po upieczeniu i wystudzeniu można udekorować polewą.
Smacznego!!!
Robię podobne ciasto, ale Twój spód mnie zaintrygował, czy zostawiasz trochę ciasta na wierzch?
OdpowiedzUsuńNie. Część ciasta wypłynęła na wierzch podczas nalewania masy serowej, jak i podczas pieczenia. Wyszedł mi taki marmurek😅
Usuń