Jestem wielką fanką wypieków drożdżowych. Gwiazda makowa bardzo kojarzy się z wypiekiem bożonarodzeniowym, ale świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych i innych towarzyskich imprezach. Piekę ją kilka godzin przed przyjściem gości, żeby była mięciutka, pachnąca i świeża.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40-45 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 220 g mleka
Dodatkowo:
- 2/3 puszki z masą makową
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 jajko do posmarowania gwiazdy
- lukier do posmarowania upieczonej gwiazdy
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i mleko. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
3. W międzyczasie masę makową wymieszać z olejkiem migdałowym.
4. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 30 cm. Przełożyć ciasto, mak, ciasto, mak, ciasto. Na środku ustawić szklankę, a ciasto naciąć na 4 części i każdą podzielić jeszcze na 4 części.
5. Każde dwa kawałki ciasta zawinąć do środka dwukrotnie i zlepić ze sobą. Zaplecioną gwiazdę posmarować rozmąconym jajkiem, piec w 180*C przez około 30 minut.
6. Ostudzone ciasto polukrować. Można dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!