25 stycznia 2024

Wilgotny sernik z dodatkiem ziemniaków

 Nietypowy dodatek jakim są ziemniaki w tym serniku dodaje mu wspaniałej wilgoci. Wypróbujcie sami, sernik wyszedł rewelacyjny. 

Składniki (blaszka 24x24cm):

  • 1 kg dobrego sera wiaderkowego dobrej jakości lub twarogu (zmielonego 2 razy)
  • 6 jajek
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 250 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • olejek waniliowy
  • rodzynki i skórka pomarańczowa (w sumie 100 g)

Sposób przygotowania:

1.  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Następnie odsączyć.

3. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puch. Dodać ser i zmiksować na gładko. Dodać rozdrobnione ziemniaki, potem masło, olejek i budyń. Wymieszać do połączenia składników. 

4. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wymieszać s masą serową. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, lekko zamieszać. 

5. Ciasto przelać do blaszki, piec w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki na 15 minut, potem całkiem je otworzyć na 30 minut i tak wystudzić sernik. Potem już można go wyjąć z piekarnika. 

Smacznego!!!

Źródło: kuchniamagdy.pl


3 komentarze:

  1. Przedstawiony sernik wspaniale się prezentuje i napewno pysznie smakuje .Jest dosc wysoki bez sladu opadnięcia. Slyszakam ze robi się serniki z dodatkiem ugotowanych ziemniakow ale nigdy nie probowalam i nie robilam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!