Zapraszam po nową odsłonę placków ziemniaczanych. Rok temu jadłam takie w barze mlecznym* w Warszawie i bardzo mi smakowały. Odtworzyłam je po swojemu i wyszło pyszniutko!
Składniki:
Placki:
- 5-6 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebulka
- 1-2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- szpinak, może być mrożony
- sól, pieprz
- ząbki czosnku
- 1 jajko na każdy placek
- olej do smażenia
- koperek do posypania
Sposób przygotowania:
1. Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji. dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek (ilość wedle smaku).
2. Cebulę drobno posiekać. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i ziemniaki umieścić w jednej misce, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i wymieszać.
3. Na oleju usmażyć placki na rumiano, a następnie zrobić jajka sadzone.
4. Na talerzu umieścić placki, na to wyłożyć szpinak i jajko sadzone. Oprószyć koperkiem.
Smacznego!!!
Wcześniej wspomniany Bar Mleczny znajduje się w Warszawie przy ulicy Lindleya 14. Jedzenie mają tam przepyszne i polecam Wam serdecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!