16 stycznia 2024

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

 Zapiekanka na bazie ziemniaków to świetny pomysł na obiad jednogarnkowy, do tego pyszny i syty. Na blogu jest inna zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy, zachęcam do zajrzenia również tam, a tymczasem zapraszam na nowy przepis. 


Składniki:

  • 6-7 niedużych ziemniaków
  • 6 cienkich kiełbasek śląskich
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szczypta cayenne
  • olej
  • 300 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • suszony tymianek i bazylia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w średnie talarki, ugotować w osolonym wrzątku przez 7 minut od zagotowania. 

2. Cebulę pokroić w piórka, kiełbaski w plasterki, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić kiełbasę, dodać cebulę, a potem paprykę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku i pieprz cayenne. Całość dusić, aż warzywa zmiękną. 

3. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, jajkiem, tymiankiem, bazylią i tartym serem. 

4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dać połowę ziemniaków, na to kiełbasę z warzywami i znów ziemniaki. Całość równomiernie polać śmietaną z dodatkami. 

5. Piec 20-25 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 15 minut bez przykrycia - do zrumienienia. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!