Zapiekanka na bazie ziemniaków to świetny pomysł na obiad jednogarnkowy, do tego pyszny i syty. Na blogu jest inna zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy, zachęcam do zajrzenia również tam, a tymczasem zapraszam na nowy przepis.
Składniki:
- 6-7 niedużych ziemniaków
- 6 cienkich kiełbasek śląskich
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 duża cebula
- słodka i ostra papryka w proszku
- szczypta cayenne
- olej
- 300 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- suszony tymianek i bazylia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w średnie talarki, ugotować w osolonym wrzątku przez 7 minut od zagotowania.
2. Cebulę pokroić w piórka, kiełbaski w plasterki, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić kiełbasę, dodać cebulę, a potem paprykę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku i pieprz cayenne. Całość dusić, aż warzywa zmiękną.
3. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, jajkiem, tymiankiem, bazylią i tartym serem.
4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dać połowę ziemniaków, na to kiełbasę z warzywami i znów ziemniaki. Całość równomiernie polać śmietaną z dodatkami.
5. Piec 20-25 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 15 minut bez przykrycia - do zrumienienia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!