9 marca 2022

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

 Pyszna sycąca zapiekanka ze składników, które łatwo znaleźć w domu. Odgrzana na drugi dzień smakuje równie dobrze, a nawet i jeszcze lepiej :-)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej
  • 1 cebula
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100 ml bulionu
  • 70-80g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo. 

2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę posiekać. 

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a potem kiełbasę. Zarumienić.

4. Paprykę pokroić w kostkę.

5. Ziemniaki pokroić w plasterki. Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju. Na ziemniakach ułożyć większą część kiełbasy z cebulą, posypać pokrojoną papryką. Znów ułożyć warstwę ziemniaków, a na to resztę kiełbasy.

6. W misce wymieszać jajka, śmietanę, bulion, zioła i tarty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem i całością zalać zapiekankę. Przykryć folią lub pokrywką i piec około 30 minut w 180*C. Potem zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 10 minut do zrumienienia.

Smacznego!

Źródło: Instagram, kuchenne_mecyje

3 komentarze:

  1. Rzadko robię zapiekanki ziemniaczane. Chyba skuszę sie na tą

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i szybka. Zawsze to coś innego na obiad. Moim chłopakom będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!