6 stycznia 2022

Kapusta kiszona duszona z boczkiem

 Kapusta duszona z dodatkiem boczku sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy nawet solo z pieczywem.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku 
  • 10 dag smalcu
  • 2 łyżeczki kminku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 ziemniaki

Sposób wykonania:

1.  Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przepłukać, włożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Dodać przyprawy, posiekaną i podsmażoną cebulkę oraz przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i również dodać do kapusty. Kapustę gotować do miękkości.

2. W międzyczasie na smalcu zrumienić posiekany boczek. dodać do kapusty.

3. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.

Smacznego!!!

Źródło: takietampichcenie.blogspot.com


3 komentarze:

  1. Ile szt ziemniaków? robię identyczną ale zagęszczam zrumienioną mąką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!