Kapusta duszona z dodatkiem boczku sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy nawet solo z pieczywem.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 10 dag boczku
- 10 dag smalcu
- 2 łyżeczki kminku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 2-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 ziemniaki
Sposób wykonania:
1. Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przepłukać, włożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Dodać przyprawy, posiekaną i podsmażoną cebulkę oraz przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i również dodać do kapusty. Kapustę gotować do miękkości.
2. W międzyczasie na smalcu zrumienić posiekany boczek. dodać do kapusty.
3. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: takietampichcenie.blogspot.com
Ile szt ziemniaków? robię identyczną ale zagęszczam zrumienioną mąką.
OdpowiedzUsuń2 ziemniaki. Już dopisuję 🙂
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com