Składniki:
- 900 g mięsa mielonego
- 2 cebule (1 do masy mięsnej, 1 do sosu)
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól, pieprz
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2-3 ogórki kiszone
- kilka plasterków boczku wędzonego
- musztarda
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia roladek i zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, oba składniki dodać do mięsa. Dodać też jajko, sól, pieprz, majeranek, trochę bułki tartej, wyrobić dokładnie masę mięsną. Odstawić.
2. Ogórki i boczek dowolnie pokroić.
3. Na dłoń wyłożyć 2 łyżki masy mięsnej, spłaszczyć, cienko posmarować musztardą i nałożyć trochę boczku i ogórka kiszonego. Całość uformować w roladkę. Gotowe roladki obtoczyć w mące, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć je z każdej strony. Dorzucić posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, chwilkę smażyć, po czym wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości roladek. Dusić koło 25 minut, co jakiś czas przewracać roladki.
4. Roladki na chwilę wyjąć, a do wywaru dodać wymieszaną w garnuszki mąkę z zimną wodą, mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą, z powrotem wrzucić roladki i dusić 1-2 minutki.
5. Podawać wedle uznania, u nas były ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Smacznego!!!
Źródło: blog 'Moje walijskie pichcenie'
Uwielbiam, dawno nie robiłam, przypomniałaś mi, zrobię niebawem, dziękuję.
OdpowiedzUsuńMięso w sosie pieczeniowym zawsze wychodzi pyszne:) Jak mnie wzrok nie myli, to jeszcze tam jakąś dobrą surówkę z pekińskiej widzę:D Idealnie pasuje do takiego obiadu!
OdpowiedzUsuńTak, surówki z kapusty pekińskiej królują u nas w sezonie zimowym.
Usuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń