3 stycznia 2022

Schab pieczony do obiadu lub na kanapkę + sos

 Mam bardzo różne doświadczenia ze schabem, ale ten wyszedł idealnie - miękki, soczysty i jeszcze do tego ten sos... poezja!

Składniki:

  • 1200g schabu bez kości

Marynata:

  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 4 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo: 

  • 1 szklanka dowolnego bulionu
  • 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Składniki marynaty połączyć, natrzeć nią mięso z każdej strony. Gotowy schab owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. U mnie leżał prawie 48 godzin :-)

3. Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć gałązki rozmarynu. Wlać bulion, najlepiej gorący. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec 1h w 180*C (góra-dół). Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec całość jeszcze jakieś 20-30 minut. Do rondelka odlać bulion z formy, w której piekł się schab, a schab włożyć do piekarnika (już wyłączonego, ale ciepłego). W kubku wymieszać 1 łyżkę mąki z 1/4 szklanki wody. Wlać do bulionu i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. 

4. Mięso pokroić w plastry, polać odrobiną sosu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

5. Taki schab świetnie też będzie się nadawał na zimno na kanapkę. 

Smacznego!!!




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!