Przynajmniej raz w sezonie przygotowuję ciasto z rabarbarem.
Składniki (blaszka 36x24):
Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 ml oleju
Dodatkowo:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- zielona galaretka rozpuszczona w 300 ml gorącej wody
Sposób wykonania:
1. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na półcentymetrowe plasterki.
2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier i
cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku. Cienką strużką wlać olej, a
potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozłożyć rabarbar.
4. Piec w 170 st. C przez ok 50 minut (do suchego patyczka). Całkowicie przestudzić.
5. Na wystudzone ciasto wyłożyć lekko tężącą galaretkę. Można też pominąć galaretkę, a same ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńNic trudnego🙂 ciasto bardzo proste, nawet dla początkujących.
UsuńWłaśnie szukałam przepisu na ciasto z rabarbarem, może skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńCiasta z rabarbarem polecają się🙂 zachęcam do skorzystania z przepisu.
UsuńPiękne ciasto ja zrobiłam ostatnio podobne, tylko bez galaretki https://ania-gotuje.pl/przepis/wilgotne-ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem/ Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń