Kocham botwinkę❤️ W tym sezonie przygotowałam taką oto zupę. Jest naprawdę pyszna, a gotowana na wędzonce ma bardzo aromatyczny smak. Polecam.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie)
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2-3 kawałki wędzonych żeberek
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka kminku
- ocet jabłkowy do zakwaszania
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Skrzydełka opłukać, zalać zimną wodą (u mnie garnek 3-litrowy), postawić na gazie, zagotować i odszumować. Dodać wędzone żeberka, 1 pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok 40-50 minut.
2. W międzyczasie buraki obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki. Drugą marchewkę zetrzeć na tarce.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować ok 10 minut. Następnie wlać wywar, który zaparzył nam się z buraków, dodaje też 2 łyżki tartych buraków do zupy. Dodać starta marchewkę, całość chwilkę gotować.
4. Do zupy dodać umytą i pokrojoną botwinkę, zmiażdżony ząbek czosnku, kminek, dodać ocet jabłkowy do smaku. Gotować 2-3 minuty.
5. Śmietanę zahartować gorącą zupę, wlać do garnka. Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać z mięsem z wędzonych żeberek, jajkiem lub solo bez innych dodatków.
Smacznego!
Inspiracja: Kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!