30 maja 2021

Penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem

 Taki makaron można przygotować w kilka chwil. Nie wymaga bardzo dużo pracy, jest pyszny i syty. Przygotowałam od razu dużą porcję na dwa dni. A makaron gotowałam na świeżo według potrzeb.

 
 
Składniki:

  • 2 nieduże piersi z kurczaka (+ przyprawy: granulowany czosnek, słodka mielona papryka, sól)
  • 8-10 połówek suszonych pomidorów z oleju (użyłam firmy Ponti - pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 garści świeżego szpinaku
  • 6-7 łyżek mleka
  • kawałek sera typu parmezan
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • makaron penne

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 10 minut. 

2. W międzyczasie zmiażdżyć ząbki czosnku, suszone pomidory drobniej pokroić, szpinak opłukać. 

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy z suszonych pomidorów, dorzucić czosnek, a potem pomidorki suszone, chwilkę całość dusić. Dodać mięso z kurczaka i całość smażyć, aż mięso przestanie być surowe.

4. Na patelnię dodać serek mascarpone, mleko i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Dorzucić szpinak i ser parmezan starty na tarce. Wszystko wymieszać i dusić, aż szpinak zmięknie. Na koniec ewentualnie doprawić.

5. Podawać z ugotowanym makaronem penne.

Smacznego!!!

Źródło: Pinterest, mojebistro.pl

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!