29 października 2019

Sos grzybowy z natką pietruszki

Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny!


Składniki:

500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki
2 pełne łyżki masła
1 mała cebulka
2-4 ząbki czosnku
mały kubek śmietany 30% (200g)
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego

Sposób wykonania:

1. Oczyszczone grzyby dowolnie pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, chwilkę poddusić, po czym dodać pokrojone grzyby. Całość dusić ok 20 minut.
2. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę - ilość wedle uznania, sól, pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada.
3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Ania gotuje

 

3 komentarze:

  1. Sos grzybowy to idealny dodatek do rożnego rodzaju pieczeni. Do jego przyrządzenia idealnie sprawdzą się np. koźlarze suszone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prosty a genialny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!