4 października 2019

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny!


Składniki (blaszka 26x24cm):

herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka
1 kg dobrego sera wiaderkowego lub trzykrotnie zmielony twaróg
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku (mleko w proszku nie może być granulowane)

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać ser i miksować. Następnie dodać budynie w proszku i zmiksować. Kolejno dodać olej i mleko i znowu wymieszać, a na koniec dodać mleko w proszku i miksować do momentu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masa będzie bardzo rzadka.
3. Ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć herbatniki. Delikatnie (!) wylać masę serową. Piec w około 180 st.C bez termoobiegu przez ok 60 minut. Pieczemy w kąpieli wodnej. Ja umieszczam naczynie żaroodporne z wodą na półce niżej niż sernik. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przez około 30 minut,wyjąć kąpiel wodną i całkowicie wystudzić sernik w piekarniku.
5. Na wierzch można wyłożyć polewę, owoce z galaretką lub oprószyć cukrem pudrem. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.


Smacznego!!!



 Źródło: Moje wypieki


 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!