Jedna z moich ulubionych domowych nalewek to cytrynówka. To alkohol, który można zrobić o każdej porze roku. Ilość cukru można dostosować do swoich potrzeb.
Składniki (wyszło mi 3 litry gotowej cytrynówki):
12 cytryn
1 litr spirytusu 96%
1,5 litra wody
2 szklanki cukru (dodałam jeszcze 1/2 szklanki do smaku)
Sposób wykonania:
1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obieraczką do warzyw obrać ze skórki. Ważne, aby obrać cieniutko bez białej części, bo cytrynówka może być gorzka. Z cytryn wycisnąć sok.
2. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i odstawić do wystudzenia.
3. Do dużego słoja wrzucić skórki cytrynowe, wlać wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus. Pozostawić na 24 godziny.
4. Cytrynówkę przelać przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek.
5. Smakuje już po tygodniu, gdy się przegryzie.
Na zdrówko!
Pychota. Aktualnie robię syrop imbirowy!
OdpowiedzUsuńIle ma około %?
OdpowiedzUsuńNie mam alkoholomierzu, więc dokładnie nie wiem. Ale ta cytrynówka ma moc☺️
Usuń