Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placuszki czy racuszki. Miałam kwaśne mleko do wykorzystania, przepis znalazłam błyskawicznie i równie szybko wykonałam te placuszki. Delikatne, mięciutkie, puszyste - idealne!
Składniki:
500 ml kwaśnego mleka
ok 350 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g cukru pudru
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami i przesianą mąką. Wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cukier i sodę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać około 2 łyżki mąki.
2. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
3. Podawać wedle uznania, z cukrem pudrem, dżemem, sosem owocowym itp.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek usmażyłam!
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że smakowały! Pozdrawiam.
UsuńPyszności ❤️🍀👌 Palce lizać 😋👌 Właśnie smażę i na bieżąco jem ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 🍀😇🍀
Super😊 dziękuję za komentarz😉
Usuń