Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam!
Składniki:
25 dag mąki tortowej
25 dag mąki krupczatki
250 g margaryny / masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
2 kg jabłek (szarej renety)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie mieszamy.
3. Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym ciastem z zamrażarki.
4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę.
5. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Arabeska waniliowa
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków. Bo jabłka i cynamon to doskonały duet. Szarlotka wygląda smakowicie ... mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńśliczne warstwy :)
OdpowiedzUsuńTeż miałam ochotę ostatnio zrobić taką tatrzańską szarlotkę. W końcu to moje regiony:)
OdpowiedzUsuńO a tatrzańskiej to nigdy nie jadłam:) Pysznie wygląda i jabłuszka ładnie w przekroju- aż cieknie ślinka na takie ciacho..
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. U Ciebie tatrzańska u mnie szarlotka zimowa, ale też z "Tatyr". Anusiu, masz jeszcze czas na bloga, bardzo obrotna z Ciebie kobitka. Potrzymaj synka za łapki za mnie - uwielbiam dziecięce rączki- zawsze miałam do nich słabość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.