Zachęcam Was do przygotowania bardzo soczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie!
Składniki:
2 piersi z kurczaka
sól
słodka mielona papryka
zioła prowansalskie
pieprz
2-3 ząbki czosnku (pominęłam)
mleko
Sposób wykonania:
1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami.
2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby zakryło mięso. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
3. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy też połowę mleka, w którym moczyło się mięso.
4. Pieczemy bez pokrywki przez 1 godzinę (w zależności od wielkości mięsa) w 180-190 st.C.
Smacznego!!!
Źródło: Nie pieprz o gotowaniu
o ta Ci dopiero pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania!
OdpowiedzUsuńJa w ten sposób piekę schab a potem z mleka robię sos beszamelowy. Jest to doskonały sposób na delikatne mięso. Spróbuję zrobić z filetem :)
OdpowiedzUsuńTak, ze schabem też można tak zrobić :)
UsuńWygląda baardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mięsko smakowało :)
Bez pokrywki godzina za długo.
OdpowiedzUsuńNie do końca się zgodzę, robię to mięsko kilka razy w roku i wychodzi super. Jak napisane w sposobie przygotowania czas pieczenia zależy od wielkości mięska.
Usuń