18 października 2020

Muffinki szarlotkowe z jabłkiem i migdałami

 Szukacie pomysłu na coś szybkiego i słodkiego do kawki lub herbaty? Te muffinki sprawdzą się świetnie. Pyszne, pachnące, aromatyczne jak szarlotka! Warte zapisania i zdecydowanie do powtórzenia!

Składniki (u mnie wyszło 16 babeczek):

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki maślanki lub mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 duże jabłko
  • garść migdałów

Sposób wykonania:

1. Składniki suche (mąka, cynamon, sól, proszek) mieszamy razem w osobnej misce. W innej misce jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy maślankę, miód i olej, mieszamy.

2. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę. 

3. Składniki mokre i suche łączymy i krótko mieszamy. Dodajemy posiekane jabłka i połowę migdałów, mieszamy.

4. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości, na wierch układamy po kilka płatków migdałów. Pieczemy w 180 st.C (góra-dół) przez 20-30 minut - do suchego patyczka.

Smacznego!!!

 

Źródło: Tysia gotuje

 

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!