Oponkom zawsze ciężko się oprzeć ;-) moje dzieci bardzo lubią takie domowe oponki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 pełne łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki spirytusu
- olej lub smalec do smażenia (można też w proporcjach 1:1)
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Zrobić zaczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Całość wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać drewnianą łyżką, a potem ręcznie wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.
3. Następnie ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać oponki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Dobrze rozgrzać tłuszcz, na tłuszczu smażyć oponki na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Smaker
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!