30 października 2020

Oponki na drożdżach

 Oponkom zawsze ciężko się oprzeć ;-) moje dzieci bardzo lubią takie domowe oponki.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • olej lub smalec do smażenia (można też w proporcjach 1:1)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Zrobić zaczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Całość wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać drewnianą łyżką, a potem ręcznie wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.

3. Następnie ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać oponki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Dobrze rozgrzać tłuszcz, na tłuszczu smażyć oponki na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: Smaker

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!