25 października 2020

Ekstrakt pomarańczowy

 Już teraz warto przygotować domowy ekstrakt do świątecznych wypieków. Wykonanie ekstraktu jest bajecznie proste. W podobny sposób można zrobić ekstrakt cytrynowy.

Składniki:

  • skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 125 ml wódki
  • 125 ml wody

Sposób wykonania:

1. Skórkę wyszorować i wyparzyć. Usunąć dokładnie białą część (albedo). Dzięki temu ekstrakt nie będzie gorzki.

2. Skórkę drobno pokroić, wrzucić do słoika / butelki. Zalać wodą i wódką, zakręcić i wstrząsnąć. Schować do ciemnego suchego miejsca (tylko nie do lodówki).

3. Ekstrakt jest gotowy po tygodniu, ale pełny aromat uzyska dopiero po 2 miesiącach. Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć. Może tak stać 1 rok.


Źródło: Moje wypieki

 

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!