Szukacie pomysłu na coś szybkiego i słodkiego do kawki lub herbaty? Te muffinki sprawdzą się świetnie. Pyszne, pachnące, aromatyczne jak szarlotka! Warte zapisania i zdecydowanie do powtórzenia!
Składniki (u mnie wyszło 16 babeczek):
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/3 szklanki maślanki lub mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 duże jabłko
- garść migdałów
Sposób wykonania:
1. Składniki suche (mąka, cynamon, sól, proszek) mieszamy razem w osobnej misce. W innej misce jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy maślankę, miód i olej, mieszamy.
2. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę.
3. Składniki mokre i suche łączymy i krótko mieszamy. Dodajemy posiekane jabłka i połowę migdałów, mieszamy.
4. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości, na wierch układamy po kilka płatków migdałów. Pieczemy w 180 st.C (góra-dół) przez 20-30 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: Tysia gotuje
Pyszne domowe mufinki ;)
OdpowiedzUsuń