Na blogu jest już kilka propozycji na zasmażaną kapustę, ale przygotowaną ze słodkiej kapusty. Tym razem z kiszonej ;-) Smakuje bardzo dobrze, spróbujcie sami!
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- olej
- zasmażka: masło klarowane + mąka
Sposób wykonania:
1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej.
2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem tyle, by woda lekko zakryła kapustę. Dorzucić też ziele angielskie, liść laurowy, miód, kilka ziaren pieprzu. Można też posolić, ale uwaga, nie za dużo, kiszona kapusta jest już zazwyczaj dość słona. Całość dusić, aż kapusta będzie miękka.
3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać do kapusty.
4. Z pełnej łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić zasmażkę, przełożyć do kapusty i starannie wymieszać.
5. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać do obiadu.
Smacznego!!!
Źródło: zajadam.pl
Pychotka, uwielbiam taką kapustę! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńDawno na jadłem...
OdpowiedzUsuń