Błyskawiczna sałatka ze śledzi i fasoli. W oryginale była czerwona fasola, a ja dałam czarną, bo akurat taką miałam. Ogólnie sałatka pożywna i syta.
Składniki:
- 300 g śledzi matias
- 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli
- 1 por (tylko biała część)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 ogórków konserwowych
- sól, pieprz
- majonez, jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski.
2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą.
3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem.
4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach 1:1. Doprawić solą i pieprzem.
5. Schłodzić przez 30 minut, podawać.
Smacznego!!!
Źródło: Tysia gotuje
Brzmi apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń