14 października 2020

Tort orzechowo-czekoladowy

 Pyszny tort o klasycznym połączeniu smaków. Idealny na urodziny i na święta.

Składniki (średnica 26cm):

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru 
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody

Biszkopt kakaowy: 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy czekoladowy:

  • 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy)
  • 2 szklanki mleka (500ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo: 

  • mały słoik konfitur wiśniowych
  • mocny napar z czarnej herbaty
  • orzechy + tarta gorzka czekolada 

Sposób wykonania:

1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę pszenną przesianą z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia wsypać partiami do ciasta, mieszać szpatułką. Podobnie postąpić w orzechami, a w czasie mieszania dodawać też wodę. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 30 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, dopiero potem wyjąć z formy.

2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao wsypać partiami do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 30 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, dopiero potem wyjąć z formy.

3. Przygotować budyń: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka wsypać budynie i wymieszać dokładnie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać, krótko gotować do uzyskania właściwej konsystencji. Zdjąć z palnika. Przykryć go folią, woreczkiem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zazwyczaj zostawiam na noc na blacie kuchennym. Wyciągam też masło, by miało temperaturę pokojową tak jak budyń.

4. Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu. Miksować na najmniejszych obrotach. 

5. Biszkopt orzechowy przekroić na pół, spód orzechowy nasączyć herbatą, posmarować konfiturą wiśniową i kremem czekoladowym (1/3), przyłożyć biszkopt kakaowy, nasączyć go i wyłożyć krem czekoladowy (1/3). Następnie smaruję spód biszkoptu orzechowego konfiturą wiśniową, przykładam konfiturą do dołu i nasączam herbatą biszkopt orzechowy od góry. Na tort i jego boki wyłożyć pozostały krem. Udekorować orzechami i tartą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

*Do masy lub do naparu z herbaty można dodać alkoholu, jeśli tortu nie będą jadły dzieci.

Smacznego!!!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!