29 sierpnia 2020

Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami

 Pyszny gulasz, do tego ekspresowy w przygotowaniu. Podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

Składniki:

  • 700 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • olej

Sposób wykonania:

1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dać mięso i obsmażyć z każdej strony. 

2. W międzyczasie posiekać cebulę, pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oleju, dodać cebulę i zeszklić, po czym dać paprykę i pieczarki i całość chwilę poddusić. 

3. Mięso przełożyć do podduszonych warzyw, wlać gorącą wodę (ok 3 szklanek, tyle, by woda zakryła mięso). Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 listek laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Całość dusić ok 20-25 minut. 

4. W kubku połączyć mąkę i śmietanę, dodać trochę zimnej wody, zamieszać i całość włać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.

5. Podawać np. z kaszą gryczaną.


Smacznego!!!


8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!