Pyszny gulasz, do tego ekspresowy w przygotowaniu. Podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
Składniki:
- 700 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- sól, pieprz
- słodka i ostra mielona papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- olej
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dać mięso i obsmażyć z każdej strony.
2. W międzyczasie posiekać cebulę, pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oleju, dodać cebulę i zeszklić, po czym dać paprykę i pieczarki i całość chwilę poddusić.
3. Mięso przełożyć do podduszonych warzyw, wlać gorącą wodę (ok 3 szklanek, tyle, by woda zakryła mięso). Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 listek laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Całość dusić ok 20-25 minut.
4. W kubku połączyć mąkę i śmietanę, dodać trochę zimnej wody, zamieszać i całość włać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
5. Podawać np. z kaszą gryczaną.
Smacznego!!!
Jak smacznie wyglada :) Yum
OdpowiedzUsuńTaki gulasz to skarb dla podniebienia, na pewno wypróbuję! Pozdrawiam i życzę miłej nocy! ;)
OdpowiedzUsuńwspanialy gularzyk
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze 1 lyżkę koncentratu pomidotowego
Będę robić <3
OdpowiedzUsuńSuper. Życzę smacznego 😋
Usuńzobczymy po ugotowaniu iposmakowaniu
OdpowiedzUsuńBędę dzisiaj korzystać z przepisu zobaczymy co nam wyjdzie😁
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Usuń