4 września 2020

Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym

Pomysł na szybki obiad z kurczakiem i serkiem mascarpone w roli głównej.

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych (w oryginale 2 puszki)
  • oregano
  • słodka mielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni obsmażyć przez 3 minutki pokrojoną w kostkę paprykę, a pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć, przełożyć do mięsa.

2. Do mięsa dodać zawartość puszki z pomidorami, słodką mieloną paprykę i oregano i całość gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut - aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać serek mascarpone, doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilkę gotować, aż ser całkowicie się rozpuści.

3. Podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.

Smacznego!!!


Źródło: Filozofia smaku


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!