12 września 2020

Krupnik na żeberkach

 Najpyszniejszy krupnik to właśnie ten gotowany na żeberkach i obowiązkowo z suszonym grzybkiem. Ilość kaszy dosypanej do zupy może być różna. Na garnuszek ok 3 litrowy dodaję niecałe pół szklanki kaszy jęczmiennej. 

Składniki:

  • 30 dag żeberek (pasków lub mięsnych kątów)
  • 1/3 - 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ( u mnie mazurska gruba perłowa)
  • 5-6 niedużych ziemniaków
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzybki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • siekany koperek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso opłukać, pokroić w mniejsze kawałki, zalać zimną wodą (2litry), zagotować i zebrać szumowiny. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i gotować ok 1h. W razie potrzeby uzupełnić wodę.

2. Marchewkę dowolnie pokroić, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z marchewką dorzucić do zupy.

3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki (im wystarczy 10 minut, by zmiękły). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem lub natką pietruszki. Przed podaniem mięso z żeberek oddzielić od kości, dodać na talerz i zalać krupnikiem.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłem takiego krupniku, a uwielbiam tę zupę. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo dobry! Nie lubię „opłukać mięso”. Mięso trzeba włożyć do miski dobrze wymoczyć i wymyć.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!