Najpyszniejszy krupnik to właśnie ten gotowany na żeberkach i obowiązkowo z suszonym grzybkiem. Ilość kaszy dosypanej do zupy może być różna. Na garnuszek ok 3 litrowy dodaję niecałe pół szklanki kaszy jęczmiennej.
Składniki:
- 30 dag żeberek (pasków lub mięsnych kątów)
- 1/3 - 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ( u mnie mazurska gruba perłowa)
- 5-6 niedużych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 suszone grzybki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- siekany koperek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłukać, pokroić w mniejsze kawałki, zalać zimną wodą (2litry), zagotować i zebrać szumowiny. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i gotować ok 1h. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
2. Marchewkę dowolnie pokroić, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z marchewką dorzucić do zupy.
3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki (im wystarczy 10 minut, by zmiękły). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem lub natką pietruszki. Przed podaniem mięso z żeberek oddzielić od kości, dodać na talerz i zalać krupnikiem.
Smacznego!!!
Dawno nie jadłem takiego krupniku, a uwielbiam tę zupę. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry! Nie lubię „opłukać mięso”. Mięso trzeba włożyć do miski dobrze wymoczyć i wymyć.
OdpowiedzUsuń