19 sierpnia 2020

Sałatka śledziowa z porem

Bardzo lubimy wszelkie sałatki śledziowe. Oto kolejna odsłona.


Składniki:
  • 3 filety typu matias
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 jabłko
  • 1 por - biała część
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • majonez + jogurt naturalny
  • musztarda
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać. Pokroić w kostkę.
2. Filety namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Pokroić w paski.
3. Por pokroić w talarki lub półtalarki i sparzyć wrzątkiem.
4. Jajka, jabłko, ogórki pokroić w kostkę.
5. Wszystkie składniki połączyć, dodać łyżeczkę musztardy, po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, dodać pieprzu, odrobinę cukru, odsączoną kukurydzę, ocet jabłkowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
6. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!