16 sierpnia 2020

Sałatka z fasolką szparagową i fetą

Taką sałatkę można zjeść na drugie śniadanie, kolację lub podać do mięsa do obiadu. Jest naprawdę smaczna. Pomysł zaczerpnęłam z youtube.

Składniki:

  • 2 garści fasolki szparagowej zielonej
  • 120 g sera sałatkowego typu feta
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 garści mieszanki sałat (u mnie masłowa i rukola)
  • 1/2 czerwonej cebuli

Dressing:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

1. Sałatę płuczemy i rwiemy na drobniejsze części. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.

2. Odcinamy końcówki fasolki, przekrawamy na pół i gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu i odcedzeniu wkładamy na chwilę do naczynia z zimną wodą.

3. Cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę.

4. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie mieszamy.

Smacznego!!!

Źródło: Tomasz Strzelczyk, Youtube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!