Znane i lubiane ziemniaczki.
Podaję dwa sposoby na takie ziemniaki, jedne przygotowane bezpośrednio z surowych ziemniaków, a drugie z gotowanych z poprzedniego dnia. Oto pierwszy:
Składniki:
- surowe ziemniaki
- masło klarowane
- kurkuma - odrobinka
- słodka mielona papryka
- tymianek suszony lub świeży
- koperek suszony lub świeży
- sól
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obrać, gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzić, chwilkę odparować. Pokroić ziemniaki w ćwiartki lub grubą kostkę.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić ziemniaki i oprószyć kurkumą i słodką mieloną papryką oraz odrobiną soli. Smażyć, co jakiś czas mieszając ok 10-15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać świeże lub suszone zioła.
A jeśli ugotowaliście za dużo ziemniaków, to nawet następnego dnia śmiało można je odsmażyć. Do tego szklanka kefiru... Niebo w gębie. U mnie druga wersja bez dodatku ziół, ale oczywiście można dodać wedle uznania.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- masło klarowane
- można dodać różne zioła np. prowansalskie, oregano, rozmaryn, pieprz, mielona papryka
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki z dnia poprzedniego pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać ziemniaki i smażyć, co jakiś czas należy obrócić ziemniaczki. Smażyć tak długo jak lubicie - niektórzy lubią mniej, inni bardziej spieczone.
2. Pod koniec smażenia można dodać zioła i całość dusić jeszcze ok. minuty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!