4 sierpnia 2020

Podsmażane ziemniaczki na dwa sposoby

Znane i lubiane ziemniaczki.

Podaję dwa sposoby na takie ziemniaki, jedne przygotowane bezpośrednio z surowych ziemniaków, a drugie z gotowanych z poprzedniego dnia. Oto pierwszy:


Składniki:

  • surowe ziemniaki
  • masło klarowane
  • kurkuma - odrobinka
  • słodka mielona papryka
  • tymianek suszony lub świeży
  • koperek suszony lub świeży
  • sól

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obrać, gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzić, chwilkę odparować. Pokroić ziemniaki w ćwiartki lub grubą kostkę.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić ziemniaki i oprószyć kurkumą i słodką mieloną papryką oraz odrobiną soli. Smażyć, co jakiś czas mieszając ok 10-15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać świeże lub suszone zioła. 


A jeśli ugotowaliście za dużo ziemniaków, to nawet następnego dnia śmiało można je odsmażyć. Do tego szklanka kefiru... Niebo w gębie. U mnie druga wersja bez dodatku ziół, ale oczywiście można dodać wedle uznania.


Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • masło klarowane
  • można dodać różne zioła np. prowansalskie, oregano, rozmaryn, pieprz, mielona papryka

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki z dnia poprzedniego pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać ziemniaki i smażyć, co jakiś czas należy obrócić ziemniaczki. Smażyć tak długo jak lubicie - niektórzy lubią mniej, inni bardziej spieczone.
2. Pod koniec smażenia można dodać zioła i całość dusić jeszcze ok. minuty.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!