Składniki (na 20 małych placuszków):
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
- 2 łyżki cukru
- aromat waniliowy
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 50 g masła - roztopionego
Sposób wykonania:
1. W misce umieścić kaszę i ciepłe mleko, wymieszać, odstawić na 20 minut, by kasza wchłonęła płyn.
2. Do masy dodać żółtka, cukier, aromat waniliowy i roztopione masło, wymieszać.
3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie całość wymieszać. Na suchej patelni nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć nas małym ogniu na rumiano z obu stron. Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu, ten w placuszkach wystarczy.
4. Podawać wedle uznania - u nas z domową galaretką z czerwonej porzeczki.
Smacznego!!!
Źródło: Kobieta wszechjedząca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!