Zostałam obdarowana fasolką szparagową. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam!
Składniki:
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej
- 300-400 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- masło klarowane
- olej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 płaska łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
2. Odciąć końce fasolki, przepłukać i pokroić na kawałki długości 2cm.
3. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć po czym dodać kiełbasę. Całość chwilę smażyć mieszając co jakiś czas. Dorzucić pokrojoną fasolkę, wlać wodę tak, aby była 1-2 cm ponad fasolę i kiełbasę, dodać liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotować, aż fasolka będzie miękka - ok 20 minut.
4. Jak już fasolka jest miękka, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą mieloną paprykę, majeranek. Z mąki i masła klarowanego zrobić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
5. Podawać z pieczywem.
Smacznego!!!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńMniam.
OdpowiedzUsuń