Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki bulionu
1 pierś z kurczaka
1 papryka
1 jajko
150 g sera żółtego gouda
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
pieprz, sól
siekana pietruszka
Sposób wykonania:
1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy.
2. Pierś z kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.
3. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
4. Kaszę mieszamy z usmażoną piersią z kurczaka, papryką, połową tartego żółtego sera i żółtkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C.
6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką.
Smacznego!!!
Apetyczne jest to danie i ciekawe składniki;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, a kasza jaglana jak wiadomo jest bardzo zdrowa, na pewno spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńTroszkę dużo tego sera żółtego, musi być pyszne, ale szkoda, że takie tłuste! :(
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda ta zapiekanka :) faktycznie sera troche za dużo. to jest jednak takiego rodzaju przepis, że łatwo można wprowadzić zdrowszą modyfikację :)
OdpowiedzUsuń