23 lutego 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem

Lubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę.


Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki bulionu
1 pierś z kurczaka
1 papryka
1 jajko
150 g sera żółtego gouda
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej 
pieprz, sól
siekana pietruszka

Sposób wykonania:

1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy.
2. Pierś z kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. 
3. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
4. Kaszę mieszamy z usmażoną piersią z kurczaka, papryką, połową tartego żółtego sera i żółtkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C.
6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką.

Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. Apetyczne jest to danie i ciekawe składniki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, a kasza jaglana jak wiadomo jest bardzo zdrowa, na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszkę dużo tego sera żółtego, musi być pyszne, ale szkoda, że takie tłuste! :(

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygląda ta zapiekanka :) faktycznie sera troche za dużo. to jest jednak takiego rodzaju przepis, że łatwo można wprowadzić zdrowszą modyfikację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!