Dziś światowy dzień pizzy więc celebrujcie pizze :) A ja dziś zapraszam na klasyk.
Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.
Składniki:
500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki)
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
mąka do panierowania
olej do smażenia
papryka czerwona
ser żółty
ogórek korniszon
ziele angielskie
liść laurowy
mąka
śmietana 18%
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.
3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.
4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.
Smacznego!!!
Oczywiście, że pychota!
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Mielone oczywiście znam, ale pomysł z farszem bardzo fajny- też muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie szczęśliwą Rodzinkę.
Pyszne... pyszne... Takie z sosem. Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńO matko, jak ślinka leci! Fantastyczne! Takiego zraza to można wszystkim nadziać :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad, świetnie musiały smakować :)
OdpowiedzUsuń