9 lutego 2015

Nadziewane zrazy z mięsa mielonego

Dziś światowy dzień pizzy więc celebrujcie pizze :) A ja dziś zapraszam na klasyk.
Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.


Składniki:

500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki)
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
mąka do panierowania
olej do smażenia

papryka czerwona
ser żółty
ogórek korniszon

ziele angielskie
liść laurowy
mąka
śmietana 18%

Sposób wykonania:

1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.
3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.
4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Witam Aniu. Mielone oczywiście znam, ale pomysł z farszem bardzo fajny- też muszę spróbować.
    Pozdrawiam serdecznie szczęśliwą Rodzinkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne... pyszne... Takie z sosem. Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, jak ślinka leci! Fantastyczne! Takiego zraza to można wszystkim nadziać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny miałaś obiad, świetnie musiały smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!