Zamiast zagęszczać zupkę kleikiem ryżowym wolę dodać do warzyw ryżu podczas gotowania.W końcu kleik ryżowy to nic innego jak mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko ryż.
Składniki:
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 ziemniak
1 łyżka prawdziwego masła / oleju / oliwy
1-2 łyżki ryżu
woda
Sposób wykonania:
1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować.
2. Kiedy będą miękkawe, dodać przepłukany ryż i masło/olej/oliwę. W razie potrzeby uzupełnić wodę - ryż trochę jej pochłonie.
3. Gdy wszystko będzie już miękkie, zmiksować zupkę.
Czasami zamrażam zupkę dla Młodego. Wkładam do słoiczka do 3/4 jego pojemności, zakręcam i przyklejam nalepkę z informacją o składnikach i dacie zamrażania. Zużywam taką zupkę w ciągu 2-3 tygodni. Super sprawa, szczególnie gdy coś nam wypadnie i nie mamy czasu ugotować takiej zupki, wyciągam rano słoiczek, a w południe już jest odmrożona, podgrzewam i podaję :)
Zamiast ryżu daję też kaszy manny (1 i 1/2 łyżki).
Super przepis mojemu synkowi bardzo smakowało na pewno skorzystam z innych Twoich przepisów
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam
Usuń