15 lutego 2015

Donaty - amerykańskie pączki z dziurką

Wprawdzie Tłusty Czwartek za nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką.


Składniki:

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 małe jajka
70-80 drobnego cukru do wypieków
1 szklanka letniego mleka
100 g roztopionego masła
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu
szczypta soli

olej do smażenia
lukier
kolorowa posypka

Sposób wykonania:

1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, wałkujemy na grubość 1,5-2 cm i szklanką i kieliszkiem wykrawamy pączki. Gotowe przekładamy na tacę podsypaną mąką na ok 30 minut, by podrosły.
4. W garnku rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący (ok 170-170st C) to wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli w ciągu minutki rumiane wypłynie na powierzchnię, to można smażyć nasze donaty. Smażymy taką ilość, by swobodnie pływały w naczyniu. Smażymy pączki z obu stron na rumiano, po czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia u Krysi

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!