Składniki (20-25 sztuk):
500 g mąki pszennej + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka ( 250ml )
100 g roztopionego masła
2 duże jajka (lub 3 małe)
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
4-5 łyżek cukru
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń
lukier lub cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wykrawamy pączki. Przekładamy na blat podsypany mąką i czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut).
5. W garnku rozgrzewamy olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony.
6. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem.
7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Kochani, udało mi się założyć konto na Facebooku. Jak się bardziej ogarnę, to z pewnością coś się tam pojawi. Tylko cierpliwości :)
Pączki wysmażone pierwszy raz zawsze cieszą. Twoje się udały znakomicie, pięknie wyrośnięte i z taką ładną obwódką dookoła :)
OdpowiedzUsuńO tak, cieszą i to bardzo!
UsuńPiękne pączuchy- a jaka ładna obrączka- jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie z tej obrączki jestem najbardziej dumna, ha :)
Usuń