13 lutego 2015

Ryba w kapuście pekińskiej

To danie jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie.


Składniki:

1 filet białej ryby (u mnie dorsz)
1/4 małej główki kapusty pekińskiej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawa do ryb

Sposób wykonania:

1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania.
2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić.
3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać.
4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę.
5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami.

Polecam i smacznego!

7 komentarzy:

  1. Spróbuję, bo zanosi sie na pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak ryba zrobiona świetnie. Podana ciekawie, na kapuście. Przepis mi się podoba. Uwielbiam łososia i dorsza. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest bardzo ciekawy,muszę wykorzystać go niebawem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za ten przepis. Staram się jeść rybę co najmniej dwa razy w tygodniu. Ten przepis wniósł świeżość do kuchni. Pyszne!
    Pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam.Pyszna. Moje dzieci powiedziały że taką rybę chcą w przyszły piątek, chociaż zawsze było "ble ryyyba".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!