23 listopada 2024

Sernik krakowski

 Klasyczny sernik, do którego koniecznie trzeba użyć prawdziwego twarogu. To jeden z moich ulubionych i tylko dla tego sernika chce mi się kręcić ser przez maszynkę. 

Składniki:

Kruchy spód:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Ser:

  • 1,2 sera (nie z wiaderka), dwukrotnie zmielonego
  • 150 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 paczka budyniu śmietankowego lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 100 g rodzynek (wcześniej zalanych wrzątkiem)

Sposób przygotowania:

1. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową!

2. Składniki na kruchy zagnieść, podzielić na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, schłodzić przez 30 minut. 

3. Kruche ciasto (większą część) wyłożyć na blaszkę i podpiec w 160*C przez 12 minut. 

4. W międzyczasie wszystkie składniki na masę serową (poza rodzynkami) umieścić w misce i zmiksować na gładko. Na koniec dodać odsączone rodzynki i wymieszać. 

5. Mniejszą część ciasta kruchego rozwałkować, pociąć radełkiem lub nożem na paski. 

6. Ser wylać na podpieczony spód, na wierzch ułożyć paski kruchego ciasta na wzór kratki. 

7. Piec 65 minut w 160*C (góra-dół). Po upieczeniu uchylić piekarnik na 10 minut, po czym wyjąć sernik.

8. Ostudzony sernik polukrować. Nie trzeba go przechowywać w lodówce. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!